Изцяло електронни ваучери за храна от 1 юли,  очаква се последните хартиени ваучери да изчезнат до началото на 2025 година

Изцяло електронни ваучери за храна от 1 юли, очаква се последните хартиени ваучери да изчезнат до началото на 2025 година

От два месеца работодателите в България имат възможност да предоставят на своите служители дигитални ваучери за храна. Според новите разпоредби, в сила от 1 юли, ваучерите ще бъдат изцяло електронни, като се прекратява издаването на хартиени ваучери за храна. В момента продължава преходен период, през който все още се издават хартиени ваучери.

Според представител на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, Таня Обущарова, интересът към електронните ваучери е изключително висок от страна на работодателите. Те оценяват, че това представлява значително улеснение от гледна точка на администрацията, като се преминава от ръчно раздаване на ваучери към електронен формат.

Дигиталните ваучери могат да бъдат предоставяни под формата на карта или чрез мобилно приложение, като изборът зависи от предпочитанията на работодателя. Големите предимства на електронните ваучери включват възможността за пазаруване на пос терминал в различни търговски обекти и възможността за плащане на храни за по-малки суми, което преди не беше възможно.

Освен това, операторите на ваучери за храна активно работят за разширяване на търговската мрежа, включвайки нови обекти, дори в малките населени места и селата. Това се прави с цел да се осигури, че мрежата за приемане на ваучери за храна не отстъпва на тази, която е била преди за ваучерите на хартиен носител.

Според представителите на сектора, въвеждането на дигиталните ваучери цели да увеличи използването на карти за плащане и да разшири мрежата от магазини и ресторанти, които приемат картови плащания. Това в крайна сметка ще допринесе за по-голямото изсветляване на икономиката.

Така, с очакваното изцяло електронно управление на ваучерите за храна от 1 юли, се открива нова глава в начина, по който се предоставят социални придобивки на работниците в България.