Изарел нанесе ракетни удари по Сирия

Изарел нанесе ракетни удари по Сирия

Израелската армия изстреля ракети в ранните часове на вторник към няколко военни обекти извън столицата на Сирия, Дамаск, съобщава „Ройтерс“, цитирайки изявление на сирийското министерство на отбраната.

Според изявлението, сирийската противовъздушна отбрана успяла да отрази наколко израелските ракети и да свали някои от тях, въпреки това  са причинени материални щети.

През последните години Израел извършва редовни въздушни удари в Сирия, целящи ограничаването на влиянието на Иран, основен поддръжник на президента на Сирия, Башар ал-Асад. Иранската подкрепа за Дамаск и „Хизбула“ в Ливан доведе до нарастване на напрежението в региона, като последните израелски удари се повишиха след атаката на „Хамас“ срещу Израел през октомври.

От декември насам, десетки офицери от Иранската революционна гвардия са били убити в предполагаеми израелски удари в Сирия, като резултатът беше намаляването на разполагането на висши офицери на гвардейците в Сирия. Вместо това, те планират да разчитат повече на своите съюзнически шиитски милиции, за да запазят влиянието си в региона.