Исторически момент в зоопарка на Стара Загора: Излюпи се първото белоглаво лешоядче /Снимка/

Исторически момент в зоопарка на Стара Загора: Излюпи се първото белоглаво лешоядче /Снимка/

На 6 март, в зоопарка на град Стара Загора, беше отбелязан един от най-значимите моменти в историята на зоологическата градина – излюпи се първото белоглаво лешоядче. Новината бе споделена, чрез официалната Facebook страница на зоопарка.

След като едно от яйцата премина периода на инкубация в специален инкубатор, излюпи се малкото птиче, което бе подадено на своите грижовни родители. Този исторически момент се счита за огромен успех не само за зоопарка, но и за Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“, който активно подпомага и подкрепя усилията за опазване на редките видове.

След като малкото лешоядче достатъчно порасне и успешно завърши периода на адаптация с родителите си, плановете са да бъде освободено и пуснато свободно да се рее в небето на България. Това е важна стъпка в процеса на опазване на този рядък вид и възстановяването на техния брой в природата.

През месец февруари, беше съобщено, че двете семейства белоглави лешояди – Шандин и Айлен и Сание и Белчо, които обитават общинския зоопарк в Стара Загора, са снесли по едно яйце. Този факт подсили надеждите за бъдещето на този уникален вид и подчерта важността на програмите за опазване и размножение в зоологическите градини.

Излюпването на първото белоглаво лешоядче в зоопарка на Стара Загора е повод за радост и надежда за всички, а успехът е резултат от усилените усилия и ангажимент на екипите, които работят за опазване на природата и нейните най-ценни съкровища – дивите животни.