Исторически момент: Трансплантация на генетично модифициран свински бъбрек на пациент в Бостън

Исторически момент: Трансплантация на генетично модифициран свински бъбрек на пациент в Бостън

Лекари от Бостън обявиха пионерска трансплантация на генетично модифициран свински бъбрек на 62-годишен пациент, съобщи Асошиейтед Прес.

Централната болница „Масачузетс“ потвърди, че това е първият случай на успешна трансплантация на жив човек със свински орган. Преди това са били извършвани временни трансплантации на свински бъбреци при донори в мозъчна смърт. Досега двама мъже са получили сърдечни трансплантации от прасета, но в крайна сметка са починали в рамките на няколко месеца.

Операцията е извършена на 16 март, а пациентът, Ричард „Рик“ Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възстановява добре и се очаква скоро да бъде изписан от болницата, съобщиха лекарите.

Това съобщение представлява най-новото развитие в областта на ксенотрансплантацията, която включва опитите за лечение на хора с клетки, тъкани или органи от животни. Дълги години тази практика се е сблъскала с проблема, че човешката имунна система веднага отхвърля чуждите животински тъкани. Новите изследвания обаче са съсредоточени върху прасета, които са генетично модифицирани, за да имитират повече човешките органи.

Тази трансплантация представлява голям напредък в медицината и отваря вратата за бъдещи изследвания и лечения, които могат да спасят животи и подобрят качеството на живот на много хора.