Испания завря! Хиляди демонстранти изпълниха улиците на Мадрид срещу амнистията на каталунските сапаратисти

Испания завря! Хиляди демонстранти изпълниха улиците на Мадрид срещу амнистията на каталунските сапаратисти

Хиляди испанци протестираха в центъра на Мадрид срещу амнистията, дадена на каталунските сепаратисти, участвали в неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 година, предаде Българската телеграфна агенция (БТА).

Според съобщението, управляващата Испанска социалистическа работническа партия (ИРСП) постигна споразумение с двете каталунски националистически партии в четвъртък, а законът за амнистия се очаква да бъде гласуван от парламента по-късно този месец.

Амнистията предизвика поредица от големи демонстрации, тъй като консервативната Народна партия (НП), дясната формация „Вокс“ и някои крила на ИРСП ѝ се противопоставиха.

„Що се отнася до „Вокс“, няма да има примирие или мир с това правителство“, каза лидерът на формацията Сантяго Абаскал пред репортери в Мадрид на днешната демонстрация, по време на която протестиращите развяваха националния флаг и пяха патриотични песни.

Социалистите предложиха амнистията в замяна на подкрепа за новия мандат на премиера Педро Санчес от двете каталунски сепаратистки партии, с които беше сключено споразумението в четвъртък.

Амнистията ще обхване участниците във всички събития, свързани с каталунското движение за независимост от 2011 година насам, включително символичния вот, проведен през 2014 година, и референдума за независимост през 2017 година, който съдът обяви за незаконен.