Иран се обръща към САЩ за помощ след катастрофа с хеликоптер, при която загина президентът Ебрахим Раиси

Иран се обръща към САЩ за помощ след катастрофа с хеликоптер, при която загина президентът Ебрахим Раиси

Вашингтон, 21 май 2024 г. –

Иран е потърсил помощ от Съединените щати след трагичната катастрофа с хеликоптер, при която загина президентът на страната Ебрахим Раиси. Това бе потвърдено от Държавния департамент на САЩ, като говорителят Матю Милър направи изявление по този въпрос.

„Няма да навлизам в подробности, но иранското правителство ни помоли за помощ“, заяви Милър, цитиран от CNN. Той уточни, че Съединените щати не са могли да предоставят помощ „главно по логистични причини“.

Президентът Ебрахим Раиси загина на 19 май, когато хеликоптерът му се разби в планински район на Иран. Инцидентът настъпи в късните часове на деня, като обстоятелствата около катастрофата все още се разследват.

Подробности за катастрофата

Хеликоптерът, в който пътувал президентът, е претърпял тежка авария в труднодостъпен планински район на страната. Спасителните екипи са достигнали до мястото на катастрофата, но за съжаление, не са успели да спасят живота на президента Раиси и останалите на борда.

Реакции и последици

Смъртта на президента Раиси предизвика шок и съболезнования както в Иран, така и по света. Международните лидери изразиха своите съболезнования към иранския народ и семейството на Раиси.

Тази трагедия допълнително усложнява вече напрегнатите отношения между Иран и САЩ. Искането за помощ от страна на иранското правителство към Съединените щати показва сериозността на ситуацията и нуждата от международно сътрудничество в такива критични моменти.

Очаква се следващите дни да бъдат решаващи за политическата стабилност в Иран, като страната трябва да избере нов лидер и да се справи с последиците от тази трагедия.