Инженер Йонко Иванов пред АдмиралЪ: Новата учебна документация за водачи е неприемлива, курсът за шофьори ще стане 2 хиляди лева

Инженер Йонко Иванов пред АдмиралЪ: Новата учебна документация за водачи е неприемлива, курсът за шофьори ще стане 2 хиляди лева

На 8-ми март, министерствата на образованието и транспорта ще представят обществено новата учебна документация и наредби за обучение и изпити на водачи на моторни превозни средства. Въпреки това, председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, инж. Йонко Иванов, изрази остра критика към тези нововъведения.

Според него, документите са изготвени от хора, които не притежават необходимата експертиза и опит в областта на обучението на водачи. Иванов заяви, че новата учебна документация съдържа лобистки текстове за електронизация на учебния процес, но до момента всички предишни опити за електронизация са провалили.

Той критикува и липсата на включване на съвременни теми като екологични норми и обучение по електромобили. Също така, според него, новите наредби са препълнени с липсващи детайли относно електронния картон за обучение и техническите изисквания за него.

Иванов призова за оттегляне на всички нови наредби и документи, които не са били създадени с участието на преподавателите по авто-мото подготовка. Той настоява за среща с министрите на образованието и транспорта, за да бъдат обсъдени проблемите и недоразуменията в новата учебна документация.

„Резултатът от всичко това е, че шофьорският курс ще удари 2 000 лв.“, предупреди Йонко Иванов.

Следващите дни ще покажат дали ще бъдат внесени корекции в учебната програма или спорът ще доведе до нови протести от страна на преподавателите и учениците.