Инициативата „Театър за всички“ в Бургас

Инициативата „Театър за всички“ в Бургас

Актьорите от театралната формация „Талантино“ и режисьорът Станимир Карагьозов разчустваха жителите и гостите на Българово със спектакъла „Женско царство“ по произведение на Ст. Л. Костов. Представлението постави началото на инициативата „Театър за всички“, която беше предприета от общинския съветник от ГЕРБ-Бургас, Ясен Проданов.

 

Проданов, който е част от голямото семейство на „Талантино“, преди няколко месеца обеща да направи театралното изкуство достъпно за всички населени места в община Бургас. „Театър за всички“ има за цел да пренесе магията на театъра до всеки квартал и съставно селище на Бургас, където хората по-рядко имат възможност да се насладят на това изкуство. Същественото е, че представленията ще бъдат на любителски театрални школи от града, които ще получат шанс да излязат на сцената и да покажат резултатите от своя труд и талант.

Проданов лично се ангажира с организацията, логистиката, транспорта, популяризирането и осъществяването на представленията в бургаските квартали. Първата постановка беше с вход свободен като жест към жителите на Българово, но идеята е читалищата да продават билети на цени, които сами определят, като средствата ще бъдат вложени в техните дейности.

Проданов подчертава, че в следващите години хората на изкуството и културата в Бургас ще имат още повече възможности да развиват своята дейност. Община Бургас стартира програмата „Достъпна култура“, която разширява идеята на „Театър за всички“ към другите сценични изкуства. Програмата вече разполага с бюджет от 20 000 лв., разделен на четири направления за подпомагане на културни и творчески обединения и индивидуални артисти в града.

Програмата включва:

  1. Подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за представяне на културен продукт в квартали и селища.
  2. Предоставяне на възможност на творчески обединения за посещение на културни прояви.
  3. Предоставяне на транспортна услуга за посещения на културни събития.
  4. Подпомагане на творчески обединения за участие в национални и международни състезания и прояви.

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване скоро.