Идиотията не ходи по гората: Как алчността на безмозъчни строители и безхаберни контролни органи унищожава природата в Созопол /Снимки/

Идиотията не ходи по гората: Как алчността на безмозъчни строители и безхаберни контролни органи унищожава природата в Созопол /Снимки/

В деня на празника по случай освобождението на България от турско иго, град Созопол стана свидетел на поредната абсурдна демонстрация на безразсъдство и алчност, която оцвети трицветната обстановка с леко фекална  боя. Фотографи случайно уловиха плачевната гледка на дървета, безмилостно оградени с плочи и лишени от пространство за влага и развитие.

Това безумие, което може би някой смята за рационално решение, несъмнено е поредният показател за липсата на уважение към природата и нейните потребности.

Трябва да се зададем въпроса: какво е било мисленото зад сътворението на това безумие? Защо някой би решил да лиши дърветата от необходимите им условия за растеж и развитие? Очевидно, алчността и безразсъдството са водещите мотиви. За някои, печалбата е по-важна от запазването на природата и баланса в екосистемата. Но такова мислене е краткозорко и самонадуто.

Петър Генчев, бургаски общественик и журналист, не се сдържа да изрази възмущението си от този абсурден пейзаж. Той правилно предлага на кмета на Созопол да се обърне внимание на този проблем, да се пренареди пространството около дърветата и да се гарантира тяхното здравословно развитие. Предложението на Генчев не само заслужава внимание, но и изисква спешно действие.

Безумен е фактът, че само в България подобни гледки са възможни. Никъде другаде по света не бихте намерили подобни прояви на безразсъдство и безотговорност към природата. Това е нещо, което заслужава осъдителното ни внимание и решителни действия.

„Ако общината няма средства за префасонирането на тротоарните площи около дърветата, аз ще го сторя за своя сметка“, гневно коментира Петър Генчев