Хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза може да затрудни забременяването

Хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза може да затрудни забременяването

Много двойки, които се опитват да създадат потомство, могат да срещнат затруднения, свързани с хормонални проблеми на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони, това може да доведе до сериозни проблеми както при мъжете, така и при жените.

При мъжете, намаленото производство на хормони от щитовидната жлеза може да причини апатия и проблеми с ерекцията. При жените, тези хормони играят ключова роля в узряването на яйцеклетките и регулацията на менструалния цикъл. Всякакви дисбаланси или дисфункции в тези процеси могат значително да намалят шансовете за забременяване.

Една от най-честите причини за хипофункция на щитовидната жлеза е синдромът на Хашимото, кръстен на японския лекар Хакаро Хашимото. Това е най-разпространеното автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото атакува и уврежда тъканта на щитовидната жлеза. Един от основните симптоми на синдрома е постоянната умора, както и възпаление на щитовидната жлеза, което може да се установи при медицински преглед.

Пациентите със синдром на Хашимото често се оплакват от умора, увеличаване на теглото, чуплива коса, затруднено дишане, кожни промени (особено в областта на лактите и кокалчетата), менструални смущения и проблеми с храносмилането. Лекарите обаче отбелязват, че има много хора с измерими антитела, които нямат изразени симптоми, тъй като щитовидната им жлеза функционира добре.

При бременност, нуждата от хормони на щитовидната жлеза се увеличава. Затова е важно пациентите, които приемат хормони за регулиране на функцията на щитовидната жлеза, да се консултират с лекар за корекция на дозата, особено ако загубят тегло. Нужната доза хормони зависи от телесното тегло, така че всяка промяна в теглото трябва да бъде взета предвид при определяне на лечението.

За повече информация относно синдрома на Хашимото и неговото влияние върху фертилитета, се обърнете към вашия лекуващ лекар.