Хампарцумян: Влизането на България в еврозоната може да се отложи до 2026 година

Хампарцумян: Влизането на България в еврозоната може да се отложи до 2026 година

България може да се сблъска с технически затруднения при влизането в еврозоната през средата на 2025 година, заяви финансистът Левон Хампарцумян в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS. Той отбеляза, че всички държави досега са се присъединявали към еврозоната на 1 януари.

Въпреки че е възможно да бъдем приети и в средата на годината, Хампарцумян подчерта липсата на ентусиазъм от страна на последните и сегашното правителство за приемането на еврото. Това се вижда и от факта, че Законът за приемането на еврото е с по-нисък приоритет от Закона за хазарта, добави той.

„Ако ние не бързаме, защо хората, които ще ни приемат, да бързат? Няма причина,“ каза Хампарцумян, като посочи, че реалистичната дата за приемането на еврото е началото на 2026 г., при условие че България изпълни критериите и покаже мотивация за приемането на необходимите регулации и правила.

Относно лихвените проценти и народопсихологията на българите за притежание на собствен дом, Хампарцумян обясни, че хората, които искат да притежават жилища, биха могли да търсят политическа подкрепа за това. Според него, купуването на жилище за собствено потребление не е рисковано, но тези, които го правят с инвестиционна цел, могат да загубят пари. Той допълни, че в България няма непосредствена опасност от крах на пазара на имоти.

Хампарцумян също така посочи швейцарската система на 100-годишни ипотеки като пример за осигуряване на достъпни жилища, благодарение на строги правила и работеща система.