Говори специалистът онколог д-р Цвети Иванова: Разпознаване на рак на гърдата- основни техники, самоизследване, изследвания и важността на редовните прегледи

Говори специалистът онколог д-р Цвети Иванова: Разпознаване на рак на гърдата- основни техники, самоизследване, изследвания и важността на редовните прегледи

В днешното интервю с онколога д-р Цвети Иванова ще се фокусираме върху едно от най-разпространените и коварни заболявания при жените – ракът на гърдата. Този вид рак е изключително важен за да се открие в ранни стадии, когато лечението е по-ефективно и прогнозата е по-добра. Но за жалост, често пациентките не са осведомени за симптомите и не разпознават ранните признаци на заболяването. Освен това, изобилието от информация в интернет може да доведе до объркване и дезинформация относно рака на гърдата.

В това интервю д-р Цвети Иванова ще ни разкаже за основните техники за разпознаване на рак на гърдата и ще сподели какви стъпки трябва да предприемем, ако имаме подозрения за неговото присъствие. Тя ще ни осветли и за важността на редовните прегледи и какви симптоми трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

Сега, без да губим повече време, ще дам думата на д-р Цвети Иванова, която ще сподели своите ценни знания и опит с нас.

Доктор Иванова, много пациенти се страхуват от прегледи при лекари, много нямат време и ги подценяват. На тях, какво ще препоръчате? Споделете някои прости принципи за самоизследване и наблюдения на гърдите? 

Започнете самоизследване на гърдите след 20-годишна възраст всеки месец след края на цикъла, тъй като през този пероид е най-
малко вероятно гърдите да бъдат подути. Методът налага жената да застане пред огледалото и да огледа гърдите си за аномалии в няколко позиции: с ръце, отпуснати до тялото, ръце над главата и ръце на талията.

Рак на гърдата: как се прави самопреглед на гърдите?

Рак на гърдата: как се прави самопреглед на гърдите?

Неща, които трябва да наблюдавате, когато сте пред огледалото

Наблюдавайте формата, размера, структурата на кожата и цвета на гърдите си. Ако забележите някоя от следните аномалии, незабавносе консултирайте с личния си лекар:  Видима бучка,   Подуване, зачервяване и топлина,   Промени в размера или формата на гърдите, Вдлъбнатини или хлътване на зърната (ако не са били така),   Кожата на гърдите изглежда като портокалова кора,  Обриви, лющене или сърбеж около зърното,  Необичайно отделяне от зърното, като течност, подобна на кръв, или течност, подобна на гной, Кожата на гърдите или зърната се изтеглят навътре.

Казвте да се извършва проверка и с ръка? Споделете, как се извършва точно палпирането за да са наясно дамите, какво точно да правят в домашни усовия? 

Техниката за палпация при самоизследване на гърдите използва върховете на трите пръста: показалец, среден пръст и безименен
пръст. Използваме ръката от страна на другата гърда за извършване на кръгови движения, като се плъзгат пръстите около гърдата, без
да се повдигат от повърхността й. Палпацията трябва да обхване цялата гърда от зърното към периферията и около подмишницата. 

Палпацията може да приеме няколко форми на движения, като кръгова спирала или зигзаг (движение нагоре и надолу) или радиален модел, подобен на радиуса на слънцето.

След като прегледате едната гърда, направете същото и с другата. Ако напипате бучка или не сте сигурни, че е бучка, не се
колебайте да посетите лекар. Ракът на гърдата е най- често срещаният рак при жените. Трудно е да се предотврати това заболяване. Следователно откриването на аномалия в ранния й стадий, преди да се разпространи в другите тъкани, ни дава по-добър шанс за лечение и излекуване на болестта.

Ако се открие някои от изброените симптоми и лекар ги потвърди, какво следва? 

Следват методи, използвани за ранно откриване на рак на гърдата от специалист. 

Какво включват те? 

Има няколко метода, както следва: Преглед от медицински спациалисти Лекарят ще палпира гърдите и около подмишниците, за да провери за някакви бучки или необичайни лимфни възли, както и други аномалии като трапчинки по кожата, лимфни възли, които се
усещат по-твърди от нормалното, необичайно прибиране на  зърната, както и отделянето на течност като гной или кървава
течност от зърната.

Мамография

Този метод прави рентгенова снимка на гърдите, за да помогне на лекаря при диагностицирането на рак на гърдата. Рентгеновата
снимка показва подробности за аномалиите, включително всеки много малък растеж, който не може да бъде открит чрез палпация
на гърдата, особено при жени в напреднала възраст. Проучванията показват, че мамографията е ефективен метод за откриване на ранен стадий на рак на гърдата. Затова жените между 40-50 години, които са в рисковата група за рак на гърдата, трябва да се подлагат на преглед на всеки 1-2 години. Жените над 50 години са в по-рисковата група и трябва да се подлагат на преглед всяка година.

Мамография трябва да се направи след менструалния цикъл. По време на процеса на рентгеново изследване гърдата се притиска плътно към филма, за да се получи най-ясна картина, така че ще почувствате известна болезненост в гърдите  Мамографията може да открие образувания, които не могат да бъдат открити чрез палпиране на гърдата.

Има ли предимства мамографията пред другите изследвания и какви са те? 

Мамографията има следните предимства: дава изображения с висока разделителна способност; изследването е с високо информационно съдържание ; изображенията на гърдите са от различни ъгли; дава изображение на непалпируеми тумори.

Какво ще кажете за ултразвук на гърдата, като метод за изследване? 

Днес комбинирането на мамография с ултразвук е обичайно за изследване и диагностициране на рак на гърдата.  Ултразвукът може да диагностицира дали бучката е пълна с течност торбичка или има плътен растеж  Ултразвукът е подходящ за пациенти с малки гърди илипациентки в репродуктивна възраст (с тежки гърди или пълни с млечни жлези гърди) и пациенти с увеличени гърди.

 Ултразвукът е подходящ за бременни жени, които искат да избегнат рентгеновото облъчване Предимствата на ултразвуковото изследване са: абсолютната безвредност на метода; дава висококачествено изображение на меките тъкани; изследването е в реално време; откриване на патологии в млечните жлези. По време на изследването пациентката е в легнало положение, съблeчена до кръста, а лекарят, използвайки ултразвуков сензор, изследва млечните жлези, зоната под ключицата и аксиларните лимфни възли (подмишницата).

Трансдюсерът излъчва и приема ултразвукови вълни.Те се отразяват и връщат към приемника, след това се превръщат в изображение, което се показва на екрана. Използването на ултразвук в съчетание с мамография за откриване на рак на гърдата ще доведе до много по-точна диагноза.