Глобалните продажби на електромобили нараснаха, но Китай забавя темпото

Глобалните продажби на електромобили нараснаха, но Китай забавя темпото

Глобалните продажби на напълно електрически и плъгин хибридни превозни средства нараснаха с 3% през февруари спрямо същия период на миналата година, съобщава агенция „Ройтерс“, цитирайки консултантската фирма Rho Motion.

Според данните на Rho Motion, общият брой продадени превозни средства през месеца достигна 800 000. Увеличението в Европа е от 12%, а в САЩ и Канада – с 31%. Въпреки това в Китай, най-големият пазар за електромобили в света, продажбите са намалели с 12%.

Чарлз Лестър, мениджър данни в Rho Motion, коментира, че причината за по-слабия растеж в Китай е фактът, че този пазар е все още доминиращ за електрическите автомобили.

Според Rho Motion, търсенето на електрически автомобили се „охлади“ през последните месеци след драматичното му увеличение през предходните години. Очаква се глобалните продажби да нараснат с между 25 и 30% тази година.

В края на 2023 г., Rho Motion съобщи, че напълно електрическите модели съставят 70% от продажбите на екологични автомобили по света, докато плъгин хибридите са 30%.