Германия ускорява плановете за въвеждане на задължителна военна служба: Изучава шведския модел, за какво се готви

Германия ускорява плановете за въвеждане на задължителна военна служба: Изучава шведския модел, за какво се готви

Германският министър на отбраната, Борис Писториус, ускорява плановете за въвеждане на задължителна наборна военна служба, въпреки че използването на модел като този в Швеция може да се окаже невъзможно за Германия. Писториус цели да представи собствено предложение за модел на наборна военна служба преди следващите федерални избори през есента на 2025 година.

Според информацията на в. Шпигел, планът на Писториус включва изучаване на шведския модел на наборна военна служба, като той направи бизнес пътуване в Скандинавия, с цел да се запознае по-подробно с него. В Швеция всички завършващи училище са задължени да служат, но армията специално подбира мъжете и жените, които са подходящи за военната служба. Въпреки че този модел е успял да генерира достатъчно доброволци за въоръжените сили на Швеция, приложението му в Германия може да се окаже предизвикателно поради различия в размера и структурата на въоръжените сили на двете страни.

Писториус е свидетел на проблемите, които биха възникнали при прилагането на шведския модел в Германия, като отбелязва, че конституционният съд в страната изисква да бъдат призовани „възможно най-много наборни войници“ по време на задължителната военна служба. Той признава, че реалистичният брой за Германия би бил много по-малък от това, което шведският модел предполага.

В същото време, Писториус коментира и случая с разговора между германски военни офицери, който е разгневил Кремъл, като обяснява, че един от участниците е свързан чрез незащитена връзка. Този коментар идва след скандала, предизвикан от разговора, в който се обсъждаше употребата на ракети „Таурус“ за поразяване на Кримския мост.

Такива разработки ще привлекат значително внимание както от вътрешна, така и от международна общност, като събитията ще следят с интерес какви ще бъдат окончателните решения и как те ще се отразят върху военнополитическата обстановка в Европа и по света.