ГЕРБ и ДПС предлагат увеличение на капацитета на Граничната полиция за защита на бежански центрове и гранична сигурност

ГЕРБ и ДПС предлагат увеличение на капацитета на Граничната полиция за защита на бежански центрове и гранична сигурност

Увеличават капацитета на Граничната полиция с 1264 щатни бройки за охрана на бежанските центрове и засилване на граничната сигурност, предлагат от ГЕРБ и ДПС.

Двете партийни формации внесоха законопроекти за изменение на съществуващите закони в Народното събрание, обявиха от пресцентъра на ДПС.

Според предложените изменения в Закона за МВР и Закона за администрацията, полицейските сили ще бъдат мобилизирани и осигурени така, че да се гарантира общественият ред и спокойствие в страната. Причина за промените са нарастващите напрежение и сблъсъци между български граждани и чужденци през последната седмица, обосновават авторите на законопроектите.

„Независимо от политическата нестабилност, свързана с преходния период на Ротацията, нашата воля е държавата да изпълни основната си мисия – защитата на своите граждани“, заявиха представителите на ГЕРБ и ДПС.

Те оправдават предложените мерки като „най-решителни, но и най-справедливи“ във връзка с мигрантските потоци и казват, че увеличаването на щатната численост на Граничната полиция ще позволи по-ефективно изпълнение на нейните функции.

Според тях, приемането на законопроектите в спешен порядък от парламента ще бъде „тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората“.

Тази сигурност стои по-високо от всеки личен или партиен интерес“, допълва съобщението.