Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха срещу селскостопанската политика на ЕС и вноса на украинска продукция

Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха срещу селскостопанската политика на ЕС и вноса на украинска продукция

Фермери от Германия, Полша и Чехия излязоха днес на протест на границата между трите държави, изразявайки неудовлетвореността си от селскостопанската политика на Европейския съюз и вноса на евтина продукция от Украйна. Приблизително 400 производители, съпроводени от 150 трактора, се присъединиха към протеста в полския град Богатиня на граничния пункт между държавите.

Инициативата „Земята създава връзки“ съобщи за събитието, където фермерите използваха своите превозни средства, за да блокират дълъг път с две кръгови кръстовища, предизвиквайки задръствания. Чрез съвместно писмо до германското правителство и Европейската комисия, протестиращите фермери призоваха за преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС.

Те критикуваха Зелената сделка на ЕС, която има за цел да направи Европа енергийно неутрална до средата на века, и изтъкнаха необходимостта от повече свобода във взимането на решения за техните стопанства. Освен това, фермерите поискаха да не се допуска неконтролиран внос на украинско зърно в ЕС, тъй като според тях това би унищожило пазарите в трите страни.