Фармцевтична мафия! Фирми изнасят лекараства от България, въпреки изричната забрана

Фармцевтична мафия! Фирми изнасят лекараства от България, въпреки изричната забрана

Според информация, представена от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) пред депутатите от здравната комисия, фирми изнасят лекарства от България в момент, когато това е забранено. След закритото заседание председателят на парламентарната комисия Костадин Ангелов представи данните за тези практики и обясни предприетите действия.

Според Ангелов са гласувани две решения за справяне с недостига на медикаменти. Първото решение включва създаването на система, която следи в реално време наличието на лекарства при притежателите на разрешения за употреба, търговците на едро и търговците на дребно. Второто решение се отнася до действия, които трябва да предприеме Министерството на здравеопазването.

Според второто решение Министерството на здравеопазването трябва да внесе в 14-дневен срок предложения, касаещи целия процес на лекарственото снабдяване. Тези предложения трябва да включват гаранции за доставки на инсулин и други необходими лекарства, както и спешни канали за снабдяване.

Също така се предвижда създаването на неприкосновен запас от лекарства на територията на България, което да гарантира наличието на рисковите медикаменти за всеки пациент, когато той има нужда от тях.