Европейски лидери обмислят изпращане на войници в Украйна на двустранна основа, Ще влезе ли ЕС в пряк конфликт с Русия?

Европейски лидери обмислят изпращане на войници в Украйна на двустранна основа, Ще влезе ли ЕС в пряк конфликт с Русия?

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че няколко държави от НАТО и Европейския съюз обмислят възможността да изпратят войници в Украйна на двустранна основа. Тази изява на Фицо предшества предстоящата среща на европейските лидери в Париж, където се очаква да се обсъдят нарастващите напрежения в региона.

Въпреки че Фицо не разкри конкретни детайли относно плановете за изпращане на войски, той подчерта, че Словакия няма да участва в тази инициатива. Той изрази загриженост от възможната ескалация на конфликта в Украйна и призова за повече гаранции за сигурност от страна на международната общност.

Срещата на европейските лидери в Париж е инициирана от френския президент Еманюел Макрон, който цели да изпрати ясно послание към руския президент Владимир Путин относно ангажимента на Европа към стабилността и сигурността в региона. Френският лидер счита, че нарастващата руска агресия изисква бърза и ефективна реакция от страна на ЕС.

Въпреки разногласията и критиките към стратегията на Запада, Фицо обяви, че ще участва конструктивно в срещата и призова за по-добро разбирателство и сътрудничество между всички страни, включени в конфликта. Той подчерта необходимостта от мирно решение на кризата и защита на интересите на всички засегнати страни.

Според него, важно е да се предприемат стъпки за осигуряване на сигурността и стабилността в региона, като се има предвид интересите и безопасността на всички страни. Фицо призова за прекратяване на военните действия и диалог за постигане на мирно споразумение, което ще отговаря на интересите на всички участници.