ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус

ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус

ЕС готви нови мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, съобщи „Файненшъл таймс“. Според източници, запознати с плановете, Европейската комисия се подготвя да наложи мито от 95 евро на тон зърно от тези две страни, с цел успокояване на европейските фермери и някои държави-членки на Съюза. Освен това, мита от 50% ще бъдат наложени и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Тази стъпка идва в момент, когато фермерите в ЕС изразяват неудовлетворение от ограниченията, наложени от Зелената сделка на ЕС за борба с изменението на климата, както и от отмяната на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна. Фермерите от съседните на Украйна държави като Полша, Унгария и Словакия също се оплакват, че тези действия водят до натиск върху техните цени.

Протестите срещу екологичните разпоредби на ЕС също са нараствали в различни части на Европа, включително в Полша. Полският премиер Доналд Туск  се е присъединил към тези обсъждания, като призова ЕС за забрана на вноса на руски и беларуски селскостопански продукти.