ЕС планира въвеждане на мита върху зърното от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и държавите-членки

ЕС планира въвеждане на мита върху зърното от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и държавите-членки

Европейската комисия ще наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои европейските фермери и някои държави членки на съюза. Плановете за въвеждане на мито се очаква да бъдат реализирани в следващите дни, като се предвижда такса от 95 евро (приблизително 103,26 долара) на тон зърнени култури от тези две страни. Също така, ще бъде въведена такса от 50% върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Това решение идва в отговор на нарастващото напрежение в селскостопанския сектор на ЕС, като фермерите изразяват недоволство от ограниченията, наложени от Зелената сделка и се обръщат с искания за възстановяване на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна. Протестите също са обхванали редица държави-членки на ЕС, включително Полша, където фермерите излязоха на улиците срещу екологичните разпоредби на ЕС.

Премиерът на Полша, Доналд Туск, е сред тези, които призовават за забрана на вноса на руски и беларуски селскостопански продукти, като смятат, че такава мярка ще подкрепи местните фермери и ще предотврати допълнителни икономически щети в региона.