Ердоган поздрави Путин за преизбирането му за президент, предлага посредничество между Русия и Украйна за постигане на мир

Ердоган поздрави Путин за преизбирането му за президент, предлага посредничество между Русия и Украйна за постигане на мир

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави руския президент Владимир Путин за неговото преизбиране и отново предложи своето посредничество в конфликта с Украйна. В телефонен разговор между двамата лидери, президентът Ердоган изразил убеждението си, че положителното развитие на отношенията между Турция и Русия ще продължи, и потвърдил готовността на Турция да играе ролята на посредник за възстановяване на масата за преговори с Украйна.

Турският президент винаги се е стремил да поддържа отношения както с Киев, така и с Москва от началото на войната в Украйна. Той няколкократно е предлагал своите услуги за посредничество между двете страни, чрез преговори. По този начин, Ердоган се опитва да способства за установяването на мир в региона, като използва своето влияние и дипломатически умения.

От своя страна, президентът Путин приветства тази инициатива и изразил удовлетворението си от развитието на двустранните отношения, както и от работата за засилване на международната стабилност и сигурност в Черноморския регион. Той също така е поздравил президента Ердоган и всички мюсюлмани в Турция по повод свещения месец на пости Рамазан и се е договорил за продължаване на диалога в различни формати.

В същото време, президентът Путин е обявил „завръщането в родината“ на украинските територии, които Москва твърди, че е присъединила. Това се случва в контекста на отбелязването на десетата годишнина от анексирането на Крим през март 2014 г. Русия официално нарича този процес „подписване на Договора по присъединяване на Република Крим към състава на Руската федерация“.

В резултат на това събитие, Европейският съюз (ЕС) ясно осъди незаконното провеждане на „избори“ във временно завзетите от Русия украински области и не признава анексията на тези територии. Тази позиция беше заявена от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

На концерт, организиран от Кремъл на Червения площад в Москва, беше отбелязана десетата годишнина от присъединяването на Крим, като в него участваха известни руски музиканти и личности. Путин подчерта важността на Крим за Русия както стратегически, така и като израз на руската гордост. Той също така спомена за възстановяването на железопътни линии от Ростов на Дон до Донецк и Крим, което ще допринесе за улесняване на достъпа до региона.

Тези събития подчертават сложната дипломатическа обстановка в региона и усилията за намиране на мирно решение на конфликта в Украйна, чрез диалог и преговори.