Доматеният сок – ключово оръжие за здравето на сърцето

Доматеният сок – ключово оръжие за здравето на сърцето

Изследование, проведено от Медицинския и стоматологичен университет в Токио, Япония, разкрива нови перспективи за ползите от доматения сок за здравето на сърцето. Според сп. „Фууд сайънс енд нютришън“, консумацията на доматен сок без добавяне на сол драстично намалява кръвното налягане и нивата на „лошия“ холестерол в организма – два основни фактора, повишаващи риска от сърдечносъдови заболявания.

Изследването и неговите резултати

Изследването включило 184 мъже и 297 жени, които за една година консумирали значителни количества доматен сок, определени от тях самите. Преди и след периода на изследване, учените събрали кръвни проби от доброволците за оценка на кръвното налягане и нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL), известен като „лошия“ холестерол.

Резултатите показали значително намаление на кръвното налягане при 94 участника с нелекувана хипертония или прехипертония. Също така, установено е понижаване на нивата на LDL холестерол при 125 от участниците. Интересно е, че положителните ефекти са били забелязани както при мъжете, така и при жените, както и в различни възрастови групи.

 Препоръки

Изследователите съветват, че доматеният сок може да играе важна роля в превенцията на сърдечносъдовите заболявания при мнозинството хора, особено тези със склонност към високо кръвно налягане и високи нива на LDL холестерол. Тези нови данни подчертават потенциала на доматения сок като ефективен и достъпен съставител на здравословен режим за поддържане на здравето на сърцето.