Днес е Голяма задушница -Месопустна, преди Великия пост

Днес е Голяма задушница -Месопустна, преди Великия пост

 На 9 март, Православната църква отбелязва първата голяма Задушница за тази година, известна като Месопустна. Този ден е отбелязан със специални молитви и помени в памет на починалите.

Всички българи се събират в съботния ден срещу Неделя Месопустна, за да извършат помен в чест на своите починали близки. Този ден е изпълнен със символика и традиции, като приготвянето на „коливо“ – варено, подсладено жито, с хляб, вино и други вкусотии.

Поменът се извършва на гроба, в църквата или у дома, като свещениците изпълняват парастас за упокоението на душите на починалите. Тази тържествена обред е пълна със символика, като житото е символ на Възкресението, а виното представлява кръвта на Христос.

Следващият ден, неделя, е известен като Месни заговезни, когато започва големият Великденски пост. Така българите възпоменават своите починали и се подготвят за времето на пост и въздържание.

На този ден в храмовете на Българската православна църква и на гробищните паркове ще се отслужат помени за покойниците. Традицията на Задушницата е важна част от културното наследство на българите, като се спазва и уважава внимателно през всяка година.