Димо Дренчев от Възраждане за АдмиралЪ: Сглобката между мошпеници и шарлатани трупа нови дългове за народа, без да прави нужните  реформи

Димо Дренчев от Възраждане за АдмиралЪ: Сглобката между мошпеници и шарлатани трупа нови дългове за народа, без да прави нужните реформи

„И премиерът в оставка и после харвардският възпитаник Петков казаха от трибуната някакви небивалици от сорта, че икономиката ни процъфтява и че България вече е пълноправен член на Шенген, което е абсолютна лъжа и всеки мислещ човек, го знае.“, заяви  в коментар за АдмиралЪ народният представител от Възраждане Димо Дренчев. 

В разговор с наш репортер, той направи  подробен анализ на икономическата политика на слобката.

„Ръстът на брутния вътрешен продукт на България през 2023 година, годината през която управлява това правителство е 1,9% спрямо 3,9% за 2022 година. Ръстът на брутната добавена стоеност в икономиката, което е дори по-добър индикатор е 1,5% спрямо 6,1% за 2022 година. Индексът на промишленото производство също спада. Вноса на стоки спада с 10%, износът на стоки спада с 7%. Това не идва само от намаляване на износа на електроенергия. Инфлацията е 9,6%, твърде висока на фона на целия Европейски съюз. Може някой да каже, че за сметка на това пък имаме ръст на преките чуждестранни инвестиции – от 2,6 милиарда на 3,5 милиарда, но това е твърде скромно, защото Румъния има над 10 милиарда, а една Сърбия, която е далече от Еврозоната и от Европейския съюз има близо 5 милиарда чужди инвестиции. И ако миналото десетилетие Румъния ни изпревари, през това десетилетие най-вероятно Албания и Сърбия също ще ни изпреварят. Общо взето нямаме промяна, а имаме застой – много виден през 2023 година, още по-забележим ще е през 2024 година.“, категоричен е  Димо Дренчев.

Той каза още, че това, с което досега винаги сме се гордеели и с което сме наредени до отличниците – страни като Швеция и Люксембург,  това е съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт /БВП/.

„Ние сме с 23%, при среден дълг за Еврозоната 90% от БВП. В Еврозоната има страни, които са буквално шампиони в негативния смисъл – една Гърция е със 166% от БВП, една Италия със 141% от БВП, Франция със 112% от БВП. Лошото е, че ние сменихме курса и в момента вървиме към дефицити – 3% дефицити във всеки един бюджет. До 2026 година дълга ни ще нарасне с нови близо 18 милиарда. Тези дефицити се правят без реформи. А когато нямаме реформи, а само трупаме нови дългове, това нещо е само за едно и то е за оставка.“, коментира още народният представител от „Възраждане“.