Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу Орбан, подкрепяйки нова опозиционна фигура

Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу Орбан, подкрепяйки нова опозиционна фигура

Вчерашният протест в центъра на Будапеща събра десетки хиляди унгарци в отговор на призива на Петер Мадяр, който се явява като нова фигура на опозицията срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Протестът се проведе във връзка с неудовлетворението на населението след помилването на осъден по дело за педофилия, което възмути обществото.

Мадяр призова за обединение на всички добронамерени унгарци, готови да работят за благото на страната си. Той отправи обвинения към правителството и апелира за възстановяване на независимостта на прокуратурата и медиите, както и за присъединяване на Унгария към Европейската прокуратура.

Според допитване на унгарския институт „Медиан“, 9% от гласоподавателите биха гласували за Мадяр, ако имаше избори. Това би го превърнало във водеща сила в силно фрагментирата опозиция, ако основе политическа формация.

Мадяр получи подкрепата на мнозина, които виждат в него човека, необходим за „оздравяването на Унгария“. Протестиращите изразиха своето недоволство и желание за промяна след 14-годишното управление на Виктор Орбан.

В същото време, Орбан организираше митинг на свои поддръжници по случай националния празник, като представи себе си като единствена европейска фигура, противопоставяща се на либерализма и нападки срещу Брюксел и „други леви западни противници“. Той изрази надежда, че съюзниците му ще бъдат „мнозинство в края на годината в Западния свят“ след европейските избори и изборите в САЩ.