Дарителска кампания в България бори рака на гърдата в отдалечени райони с подкрепата на Васил Петров

Дарителска кампания в България бори рака на гърдата в отдалечени райони с подкрепата на Васил Петров

В инициатива, насочена към подпомагане на най-уязвимите общности в България, дарителска кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони“ събира средства за извършване на профилактични прегледи в Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. Целта е да се осигури достъп до здравни грижи за жени, които живеят в отдалечени места и често липсваща здравна информация.

Инициативата, която започна през 2010 г., е в партньорство с Центъра за защита на правата в здравеопазването и Националното сдружение на общините. Досега са проведени над 18 000 прегледа в 64 общини, като са открити 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Средствата, които се събират чрез дарителската кампания, ще бъдат използвани за клинични и ехографски прегледи, както и за мамографски изследвания при нужда, обезпечаване на консумативи, транспорт и настаняване на лекарите.

Едно от лицата и гарант на проекта е известният джаз певец и композитор Васил Петров, който споделя, че се е включил в инициативата, за да помогне на жените в отдалечени райони да получат необходимата профилактика за рак на гърдата.

Всеки, който желае да подкрепи каузата, може да направи дарение чрез уебсайта на кампанията.

Този жест на солидарност и подкрепа ще помогне да се предпазят много животи и да се подобри достъпът до здравни грижи за най-уязвимите групи от населението.