Цивилни ченгета дебнат таксита копърки, тресат им солидни глоби и отнемат книжки

Цивилни ченгета дебнат таксита копърки, тресат им солидни глоби и отнемат книжки

Полицаи под прикритие разкриха дейността на незаконните таксита на руската фирма „Максим“, които сега оперират под новото име – мобилното приложение Tuda.

Ченгетата, представяйки се като обикновени пътници, поръчвали превоз през приложението, като така успяли да заловят извършителите на място и да наложат санкции за незаконен превоз на пътници.

Според информацията, шофьорите на нелегалните таксита са доста наплашени от възможните солени санкции – глоба от 3000 лева и отнемане на книжката. За да избегнат дебнещите полицаи под прикритие, мнозина от тях обявяват през приложението неверни данни за автомобилите си – марка и регистрационен номер.

Така пътниците, поръчващи услугата, биват измамени, като често пристигащата кола не отговаря на описанието в приложението. Това е стратегия, която шофьорите използват, за да избегнат санкциите и да се укрият от полицията.

Незаконните таксита на „Максим“ бяха официално забранени през 2019 г. от Комисията за защита на конкуренцията, но оттогава се извършват под различно име – Tuda. Пътниците се объркват от по-ниските цени с около 30%, но в същото време тези услуги действат изцяло в сивата икономика, без да плащат данъци.

Тази новина подчертава важността на регулацията в транспортния сектор и необходимостта от борба с нелегалните дейности, които не само засягат конкуренцията, но и сигурността на пътниците.