Царево на бунт срещу забраната за строителство на плаж Корал, собственици с писмо до президента, заплашват с Европейски съд

Царево на бунт срещу забраната за строителство на плаж Корал, собственици с писмо до президента, заплашват с Европейски съд

Жители на община Царево изпратиха писмо до президента Румен Радев, изразявайки своето настояване за сезиране на Конституционния съд с цел отмяна на поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Тези поправки забраняват строителни дейности на 500 метра от брега на плаж Корал.

Забраната засяга около 800 имота, голяма част от които са в регулация в Лозенец. Собствениците на тези имоти, които се оценяват на около 1000 дка, се оказват в положение, в което не могат да използват своите имоти поради новите законови промени.

Кметът на Царево, Марин Киров, коментира ситуацията, подчертавайки несправедливостта относно собствениците на имотите в региона. Той обясни, че общината ще загуби също така значителни суми от данъци и такси в Лозенец, което ще има сериозни последици за бюджета.

Киров предупреди за обществено недоверие, породено от сегашната ситуация, и намекна за скандал с идеята за заравяне на радиоактивни отпадъци в Странджа.

От Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм се изразиха загрижени относно предложението за изграждане на депо за радиоактивни отпадъци в Странджа, което възможно е предмет на доклад на Министерството на енергетиката.

Бившият кмет на Царево, Георги Лапчев, коментира, че собствениците на имотите в Лозенец губят правото си на собственост с новите поправки в ЗУЧК.

Потърпевшите се заканиха със съдебни искове до Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Очаква се ново заседание по казуса „Корал“ да бъде свикано вероятно следващия месец.