Чуждестранни кореспонденти! Политически хаос в България: Новото предложение за правителство предизвиква спорове и нестабилност

Чуждестранни кореспонденти! Политически хаос в България: Новото предложение за правителство предизвиква спорове и нестабилност

Новото правителство в България, представено от бившата вицепремиерка Мария Габриел, поражда значителна политическа нестабилност и спорове в страната. Според кореспондента на ARD Зилке Хане, хаосът е нарастващ, а правителството в София е напълно разединено.

Габриел представи новото правителство еднолично, без консултации с досегашните партньори, което предизвика остри критики от тяхна страна, включително от Кирил Петков и Николай Денков. Те изразиха недоволство и критики към ГЕРБ и номинацията за министри.

Медийната реакция към новата ситуация в България е смесена. Някои източници я определят като „антикорупционна коалиция“, други я описват като „либерално-консервативна“, а трети я характеризират като „реформаторска, проевропейска коалиция“.

Независимо от това, кризата в правителството се счита за сериозен риск за продължаването на реформите в страната, както и за членството й в Шенгенската зона и еврозоната.

Според агенцията AFP, парламентът в София ще трябва да гласува новото правителство, номинирано от Габриел, но се очаква, че тя няма да получи необходимото мнозинство. Въпреки това, не е ясно какви ще бъдат следващите стъпки и каква ще бъде бъдещата политическа конфигурация в страната.