Букурещ – Сред десетте града с най-висок сеизмичен риск в света и ние покрай него

Букурещ – Сред десетте града с най-висок сеизмичен риск в света и ние покрай него

Според данни на Световната банка, Букурещ е сред десетте града в света с най-висок риск от сеизмична уязвимост. Този факт е повдигнат от румънския вестник „Адевърул“, който отбелязва смъртоносното земетресение от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което отне живота на над 1500 души и унищожи или срути напълно над 32 900 сгради.

Според плана за анализ на риска на община Букурещ за 2022 г., при следващото голямо земетресение повече от 23 000 жилищни сгради могат да претърпят сериозни щети, а хиляди други да се срутят. Тревогата в страната се засили след земетресението с магнитуд 5,7 по Рихтер на 14 февруари миналата година в окръг Горж, като това дори породи и усилена търсене на информация за „земетресения“ в Google, като това стана най-търсената дума в Румъния през 2023 г.

Въпреки приетите закони за минимизиране на сеизмичния риск, като един, който влезе в сила през юли 2022 г., който позволява укрепването на сгради с държавни средства, напредъкът в тази насока е бавен. През последните 30 години само 26 сгради в Румъния са били реновирани с публични средства, от които 19 се намират в Букурещ.

Това напомня и на българите за риска, който носят сеизмичните зони като зоната Вранча в Румъния, където се генерират земетресения, оказващи въздействие върху голяма част от територията на България, най-вече в Северна България.