Баретата и Митьо Очите развалиха „калимерата“! Очите иска Слънчака само за себе си, стои зад „Аркус сигурност – Бургас“

Баретата и Митьо Очите развалиха „калимерата“! Очите иска Слънчака само за себе си, стои зад „Аркус сигурност – Бургас“

В света на криминалните сделки по  Южното Черноморие, фигурите на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, и Златомир Иванов, по-познат като Баретата, изглеждат като централни фигури. Техният съюз дълго време контролираше наркотичния пазар в региона, но днес техните пътища са се разделили.

След края на тяхната съвместна власт, Митьо Очите разкрива своите амбиции за доминиране в курорта Слънчев бряг, където обявява, че само неговите хора ще продават наркотици през идващия летен сезон.

В сянката на това властолюбие, фирмата за охрана „Аркус сигурност – Бургас“, която досега беше контролирана от двамата престъпници, вече се оказва на еднолична собственост на Митьо.

Собствениците и контролиращите лица на тази охранителна компания иначе са  реалният гарант за безопасността в курорта, осигурявайки охрана на общински паркинги, хотели и други обекти, където се търгува наркотици.

За да осигурят този контрол, двамата престъпници се възползваха от фасадни лица и подставени фирми. Но след раздялата между Очите и Баретата, тази мрежа от контролиращи лица започва да се разпада.

Интересното е, че фирмата „Аркус сигурност – Бургас“ не само че осигурява охрана за курорта, но и добива значителни печалби от този бизнес, като всяка година печели 5-6 милиона лева. Собствениците на магазини и заведения в региона са принудени да плащат за тази „защита“, за да предпазят своите бизнеси от вандализъм и насилие.

Очевидно, подобни сделки се организират и изпращат чрез мениджъра за връзка с клиентите, който представя офертите за охрана. В този случай, тази роля е поета от самия Митьо Очите, който използва този пост за поддържане на своя престъпен бизнес.

Но тази криминална мрежа не се спира тук. Въвеждането на нови фигури като Велислав Попов и Георги Дросев в собствеността и контрола на „Аркус сигурност – Бургас“ показва, че престъпниците продължават да се борят за контрол над бизнеса.

И все пак, властите са на път да разкрият и разрушат тази криминална мрежа, като започват проверки и се обсъжда отнемането на лиценза за охрана. Но дали това ще успее да прекъсне дейността на тези престъпници, остава да се види. За сега, бизнесът продължава да функционира, а контролът се прехвърля от едни към други в редица опити за запазване на властта и влиянието.