Българският вицепрезидент Ангел Марин почина днес

Българският вицепрезидент Ангел Марин почина днес

Ангел Иванов Марин беше известен като български офицер, политик и трети вицепрезидент на Република България, служейки в двата мандата на президента Георги Първанов от 2002 до 2012 година.

През 9 декември 2011 година, генерал-майор Ангел Марин беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за неговите изключителни заслуги към Република България.

Погребението на Ангел Марин ще се състои в неговия роден град Батак.

Нека почива в мир, поклон пред светлата му памет!

Ангел Марин е роден в град Батак, област Пазарджик през 1942 година. Завършва гимназията в Девин през 1960 година и след това завършва петгодишния курс по специалност „Земна артилерия“ във Висшето военно артилерийско училище в Шумен (в настояще време – факултет на Националния военен университет „Васил Левски“), като получава висше гражданско образование с квалификация „инженер по радиоелектронна техника“ през 1965 година.

По-късно, през 1974 – 1978 година, завършва четиригодишния курс военна артилерийска академия в Ленинград, СССР, със златен медал.

От 1965 година той служи в Ракетните войски на Българската армия, преминавайки през различни длъжности и постове. След завършване на военната академия, той е назначен за командир на втори отделен ракетен дивизион на втора мотострелкова дивизия в Стара Загора до 1980 година.

След това, от 1980 до 1982 година, той е командир на 41-ви артилерийски полк в Стара Загора. През периода 1982 – 1987 година, той е началник на Ракетните войски и артилерията на 2-ра мотострелкова дивизия, а след това, между 1987 и 1990 година, той командва Ракетните войски и артилерията на трета армия.

През 1991 година му е присвоено военното звание генерал-майор, като от 1990 година е командващ на Зенитно-ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски на Българската армия.

На 27 август 1996 година, поради реорганизация на формациите в управление, той е преместен на същата длъжност за една година, а на 1 септември 1997 година е назначен отново на същата длъжност за още една година, на която остава до 16 март 1998 година, когато е освободен от длъжността и от военната служба, поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа.

Той беше уволнен дисциплинарно с указ на президента, с мотиви за нарушение на деполитизацията в закона за отбраната, след като направи политически коментар по телевизията, казвайки: „командата бегом към НАТО не е здравословна за България и армията ни“.