България срещу рака: Извънредни мерки за преодоляване на онкологичните заболявания

България срещу рака: Извънредни мерки за преодоляване на онкологичните заболявания

България се изправя срещу нарастващия брой случаи на онкологични заболявания, като смъртността продължава да надхвърля средните стойности за Европейския съюз. Според данни от 2022 година, заболеваемостта в страната е 422 на 100 000 души население, в сравнение със средните 571 на 100 000 души в ЕС.

Слабият интерес към редовните профилактични прегледи и недостатъчното ваксинационно покритие срещу човешкия папилома вирус, който е фактор за развитие на определени видове рак, допринасят за високата смъртност от онкологични заболявания в страната.

Професор Радка Аргирова, вирусолог, отбелязва, че човешкият папилома вирус е причина за значителен брой онкологични случаи, като 16-ти и 18-ти типове са отговорни за около 75% от случаите на рак на шийката на матката. Това, заедно с рака на гърдата, е втората по честота причина за онкологични заболявания при жените.

Българските здравни власти разглеждат възможността за включване на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус в задължителния имунизационен календар. Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, подчертава необходимостта от ваксиниране на и момичета, и момчета, тъй като вирусът засяга и мъжкия пол.

От здравното министерство съобщават за планове за включване на момчетата в програмата за имунизация срещу човешкия папилома вирус от следващата година. Това е част от усилията за намаляване на разпространението на вируса и предотвратяване на развитието на онкологични заболявания.

В манифеста на Европейската организация за борба с рака за 2024 година се подчертава необходимостта от подобряване на програмите за ранно откриване на онкологични заболявания и намиране на решения за недостига на медицински специалисти, което засяга цяла Европа.

С увереност в новите инициативи и стратегии за превенция и лечение, България се ангажира с борбата срещу рака, с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания.