България скърби за патриарх Неофит: Днес е тържествената церемония по погребението му

България скърби за патриарх Неофит: Днес е тържествената церемония по погребението му

Днес, с национален  траур и  скръб, България се сбогува с патриарх Неофит, който в последния си път беше живият символ на духовност, добродетел и благородство. Духовният лидер, известен с непоколебимата си вяра и усилената си работа за единство и мир, почина на 13 март, оставяйки зад себе си незабравимо наследство от смирение  и духовно просветление.

Петък и събота бяха обявени за дни на национален траур, като цялата страна се събра за да почете паметта на този изключителен духовен учител.

Траурната церемония започна в събота в 9:00 часа, с последване на света литургия в 9:30 часа. В 11:00 часа се проведе опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. В 12:00 часа от площад „Св. Александър Невски“ стартира литийно шествие към митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13:00 часа ще бъде  проведена церемония по погребение на патриарх Неофит.

Скърбим за загубата на един истински светец, който просветляваше сърцата на мнозина със своята благост и мъдрост. Неговото Светейшество Неофит ще остане в нашите сърца като символ на вяра и надежда.