България предстои да избере нов патриарх: Кои са водещите кандидати?

България предстои да избере нов патриарх: Кои са водещите кандидати?

Проучване на АдмиралЪ разкрива интересни данни за предстоящия избор на патриарх в Българската православна църква. Според изследването, девет от общо тринадесет митрополити имат право да са кандидати, но реално само половината от тях се считат за потенциални наследници на патриаршеския престол.

Според Устава на Църквата, кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години. Допълнително условие е да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Светият Синод, състоящ се от 15 членове, заедно с Негово Светейшество, ще избере трима кандидата за патриарх, които отговарят на изискванията. Петима от деветте кандидата са над 70 години, като ветеранът Игнатий Плевенски е на 85 години, а Йосиф Американски на 81 години.

Сред водещите кандидати за патриарх се споменава Пловдивският митрополит Николай, на 54 години, със солиден стаж и поддръжници както в своята епархия, така и в църковните среди като цяло.

От така нареченото „младо поколение“ в Светия Синод, четирима владици също могат да претендират за патриаршеския престол, като Йоан Варненски се споменава като изявен кандидат, ръководейки овдовялата Сливенска епархия и печелейки симпатиите на миряните си.

След като се проведе патриаршески избирателен църковен събор, се очаква новият патриарх на България да бъде избран, като се надяваме на покаяние, благочестие и водачество за цялата православна общност.