България отменя използването на руски петрол за производство на горива: Цените ще останат стабилни

България отменя използването на руски петрол за производство на горива: Цените ще останат стабилни

Днес е последният ден, в който България може да използва руски петрол за производство на горива. Парламентът взе решение да отмени изключението, което позволяваше това използване, като срокът беше намален значително спрямо първоначалното предложение. Оттогава, от 1 януари, износът на преработени продукти също беше прекратен.

Според Българската петролна и газова асоциация, няма да има рязко повишение на цените на горивата след отпадането на изключението. Шефът на асоциацията, Светослав Бенчев, заяви, че нормалните пазарни параметри, свързани с цената на суровия петрол, са отговорни за незначителното повишение от около 2% при бензина и 3% при дизела през последните седмици.

Рафинерията на „Лукойл“ вече работи с неруски петрол, което допринася за стабилността на цените на горивата на местно ниво. Бенчев също така подчерта, че зеленият преход към алтернативни източници на енергия ще изисква финансови усилия, които вероятно ще бъдат платени от обществото, като остане да се види колко бързо и ефективно това ще се случи.