Българите избират пазара в Пирот заради ниските цени и високото качество на хранителните продукти

Цените на яйцата в Пирот са значително по-ниски от тези в родните магазини, със съответно 50% по-ниска цена. На неделния пазар в града цените на яйцата са от 18 до 20 сръбски динара за брой, което превръща най-скъпите яйца в български пари по 33 ст. за брой, а най-евтините по 30 ст.

Българите също така пазаруват кори за баница в Пирот, като те струват 2 лв. за 500 грама, което е с около 1-1,50 лв. по-евтино от цената им в България. Баницата със сръбските кори е характерна с качеството и изгледа на домашно точени кори. Голяма част от клиентите на пазара в Пирот са българи, които се възползват от ниските цени и възможността да пазаруват с български пари.

Освен яйца и кори за баница, българите пазаруват и млечни продукти от Сърбия, като сирене, кашкавал и каймак. Цените на тези продукти в сръбските млекарници са с 2-5 лева по-ниски от тези в България. Напитките, като домашната ракия също са на почит, като цената на литър е 10 лева.

Компромисът между по-ниските цени и качеството на продуктите не се прави, а вкусът на млечните и месните продукти отразява високото качество. Освен хранителните продукти, на пазара в Пирот се предлагат още различни зеленчуци, плодове и декоративни растения като плачеща върба за градинарите, за 10 лева с корен в саксия.