Австрия отново се запъна за България и Ръмъния, запазва ветото си за пълното присъединяване на двете страни към Шенген

Австрия отново се запъна за България и Ръмъния, запазва ветото си за пълното присъединяване на двете страни към Шенген

В понеделник, австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява, че страната му ще запази ветото си върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това заяви Карнер по време на пресконференция в Инсбрук, където той бе категоричен в своите изявления, че Австрия няма да промени позицията си относно членството на двете съседни страни в Шенген.

Вътрешният министър подчерта вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като „Въздушен и морски Шенген“, като добави, че тази стъпка е много важна и не е място за философстване за следващите етапи.

Карнер ясно посочи, че вече постигнатият компромис предвижда „ясни условия“, включително защита на сухопътната граница и наличие на полицейски служители и ресурси на Frontex за подпомагане на външната граница. Освен това, лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни.

Споразумението за „Air Schengen“ се очаква да улесни пътуванията, позволявайки на хората, пътуващи от Румъния и България, да не преминават през външни терминали в други страни на ЕС. Въпреки това, граничният контрол ще остане в сила за сухопътните пътувания.

Въпреки нарастващия натиск от ЕС да приеме пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, Австрия остава изолирана в своята позиция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че двете страни скоро ще бъдат приети като пълноправни членки на Шенгенското пространство, като подчерта необходимостта от убеждаване на Австрия в това.