Американски прокурори разследват Meta за улесняване на незаконна продажба на лекарства през социалните мрежи

Американски прокурори разследват Meta за улесняване на незаконна продажба на лекарства през социалните мрежи

Американски прокурори в щата Вирджиния провеждат разследване, за да проверят дали платформите на компанията Meta, която е собственик на социални мрежи, като Facebook и Instagram, са улеснявали и печелили от незаконна продажба на лекарства. Според информацията, цитирана от Investor и базирана на данни и източници, запознати с въпроса, прокурорите са изпратили призовки миналата година и са задавали въпроси, като част от разследването.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) също участва в разследването, като помага на прокурорите. Въпреки това, както се посочва, разследванията няма задължително да доведат до обвинения.

Представител на Meta заяви, цитиран от Wall Street Journal, че продажбата на забранени лекарства е против политиките на компанията и че те работят активно за намирането и премахването на такова съдържание от своите услуги. Освен това, те заявиха, че сътрудничат с правоприлагащите органи, за да помогнат в борбата с незаконната продажба и разпространение на лекарства.

Пандемията на COVID-19 породи увеличен интерес към рекламите за лекарства във Facebook и Instagram, като някои компании  наводниха тези платформи с реклами за лекарства с рецепта, предназначени за лечение на различни медицински състояния като синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност, тревожност и други.