Академик Петър Иванов пред АдмиралЪ: Българите са най-големите нещастници не само в Европа, но и в света

Академик Петър Иванов пред АдмиралЪ: Българите са най-големите нещастници не само в Европа, но и в света

Според акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), България в момента заема 77-мо място в ранг листата на World Happiness Report 2023, между Филипините и Непал. Това го прави значително по-нещастна държава от Русия, Виетнам, Молдова, Киргизстан и Монголия.

Критериите за определяне на чувството за удовлетвореност включват брутен вътрешен продукт на глава от населението, социална подкрепа, здравословна продължителност на живота, свобода да се правят житейски избори, щедрост и добронамереност, както и възприятия за корупция.

България също е класирана като „най-страдащ“ народ според „Галъп Уърлд“, като се оценява, че 39% от населението определят живота си като достатъчно тежък, за да се каже, че е страдание.

В Доклада на ООН за щастието на народите, България е на 100-то място, след Сомалия и Камерун, и е класирана като най-нещастната нация в Европа.

Освен това, според акад. Иванов, България е на първо място в света по намаляващо население и смъртност, както и на последно по раждаемост. Според изследване на Блумбърг, България също е на първо място по показатели на поквареност, като оценката е направена по критерии като тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания и хазартомания.

Тези данни изразяват сериозна загриженост за благосъстоянието и щастието на гражданите на България и налагат неотложни мерки за подобряване на състоянието на страната.