Адвокат Христо Расташки пред Адмирал за борбата на българите с кредитните преследвания и изнудвания

Адвокат Христо Расташки пред Адмирал за борбата на българите с кредитните преследвания и изнудвания

Днес  ще се заемем с една от най-актуалните и деликатни теми в нашето общество – проблемът с кредитите и непрекъснатото преследване на длъжниците.

Над 1 милион българи са засегнати от този проблем, като често попадат в капана на съдебни изпълнители и колекторски фирми, които продължават да ги преследват дори след изтичането на давността на кредитите.

За да се разбере по-добре ситуацията и да се проучат възможните решения, имаме удоволствието да разговаряме с известния софийски адвокат Христо Расташки.

Адв.  Расташки е изключително компетентен юрист, член на Софийската колегия на адвокатите и носител на престижната награда за правосъдие за 2022 година.

С голям интерес ще разгледаме перспективите за тези, които са в затруднение с кредитите си, както и възможните правни механизми за защита на техните права. Вярваме, че разговорът с г-н Расташки ще бъде изключително полезен и информативен за всички наши читатели.

Адвокат Расташки, кажете ни, какво трябва да направим за да не ни тормозят с кредити, които са с изтекла давност? 

Когато един кредит е с изтекла давност не се заблуждавайте, те никога няма да спрат да ни тормозят, ако самите ние не си предяваим правата.

Защо? 

Защото давността не се прилага автоматично, а се прилага по съдебен ред. Завежда се дело с искова молба, най-често се използва адвокат, когато човека не е юрист. Съдът изисква всички документи от частния съдебен изпълнител по въпросния кредит. И накрая се произнася със съдебно решение, дали е изтекла давността или не. Ако се произнесе, че давността е изтекла . това означава, че кредитора трябва веднага да спре да ви търси, да заличи всички данни за вас в ЦКР и да прекрати изпълнителното дело, при частния съдебен изпълнител.

Кажете ни, колко време е тази давност?

Давността в момента е 5 години, но тя се прилага само, ако няма изпълнителни действия в този период от частният съдебен изпълнител. С всяко ново действие, тя се подновява и започва да тече отначало. Тоест, ако са изтекли четири години и ви направят запор, давността започва да тече отначало.

Това означава, че принципно никога няма измъкване от този порочен кръг?

Ами да ви кажа, така може да продължи завинаги и затова на тези хора им викат -вечните длъжници.

Няма ли друг закон, който да е в защита на длъжниците? Трябва да има някаква вратичка от това доживотно безобразие? 

През 2021 година приеха закон за абсолютната давност. Тя е десет години независимо от отва, какво прави частният съдебен изпълнител. Когато минат десет години се счита вземането за погасено. Само че решиха давността ще тече напред във времето, тоест, чак 2031 година можем да се опитаме да прилагаме този закон.

Значи от 2021 до 2031 година времето не се брои, така ли да разбираме? 

Точно така! Прилагането ще може да започне от 2031 година. Засега остава спасението само тази 5 годишна давност, при която не трябва да има никакви действия. С една дума делото да е забравено, оставено някъде да отлежава, а частният съдебен изпълнител да не е работил нищо по него.

Това реално има ли как да се случи- да бъде забравено някое дело? Струва ми се малко вероятно? 

Да ви кажа случва се. Особено в София имат хиляди дела някои частни съдебни изпълнители. Двайсет процента от делата им са изоставени. Независимо от сумите. Виждал съм дела изтекли за 600 лева, но съм виждал и за 700 000 хиляди лева. Но трябва да се прави всеки път предварителна проверка при частния съдебен изпълнител, за да се види, кога и какви действия е извършил поопределения кредит. И после, като се води съдебно дело за да докажеш петте години , това пък оскъпява процеса и отнема една година. Затова е много трудно приложимо за малките кредити. Ако дължите 600 лева на А1 да кажем, не ви изнася да водите съдебни дела, защото ще ви излязат по-скъпи от задължението, което имате. С една дума над една година разправии.

Възможно ли е след изтчане на давността, когато не са предприети мерки срещу длъжника, отивайки на съд с частния съдия изпълнител, съдът да разпореди да си платите дълга? 

Това се случва много рядко. При една проверка при съдебния изпълнител се вижда, какво е вършено и какво не. Така съдът приема има ли адвност или не. Въпросът е, че отнема много време и средства, а без да минете през съда и да имате съдебно решение, вашият кредитор винаги ще казва -„няма давност“. Вие ще твърдите, че има давност, той ще твърди обратното и става съдебен спор, който, ако не се реши ще продължи да ви тормози. Може и след 30 години да ви заведе изпълнително дело и да ви наложи запор, докато вие не докажете в съда, че давността е изтекла реално.