5 тайни за перфектно пране

5 тайни за перфектно пране

Прането и почистването на тъкани изисква специални умения и опит. Често за домакините е трудно да се справят сами със силна мръсотия. Те започват да търсят всякакви купешки препарати с надеждата за чудо. А всичко е толкова просто!

Ето как лесно да възстановите яркостта на черните дрехи и завинаги да забравите за неприятната миризма. И то без излишни разходи.

 

Научете как да перете дънките правилно

Всяка домакиня знае колко капризен е денимът при пране. Дънките стават по-тънки и губят цвят. Или не се изплакват добре. Ето една хитрост.

За да сте сигурни, че дънките ви ще са напълно изпрани, поставете обикновена хавлиена кърпа в барабана с тях. Удивително е как веднага ще се отървете дори от старите им петна. А на кърпата нищо няма да й има – пак ще можете да си я използвате по предназначение.

 

 

Содата за хляб ще помогне за премахване на неприятните миризми от прането

Всяка домакиня трябва да има сода бикарбонат под ръка. Така казват нашите баби. И техните правила са все още валидни.

Достатъчно е просто да накиснете прането в разтвор на сода и топла вода за половин час. След това го изперете както обикновено. Ако нямате време да чакате, можете да изсипете една трета от чаша сода директно в барабана на пералнята.

 

Как лесно да почистите дамаската за дивана?

Платът на дивана се замърсява бързо. Особено ако имате домашни любимци, които оставят косми навсякъде.

Всичко, което ви трябва е гъба за миене на съдове. С нея лесно ще почистите вашия диван. Просто разтъркайте тъканта с грубата страна на гъбата. Всички косми и мръсотия ще останат върху гъбата.

 

Добавете черен пипер в пералнята при пране на черни дрехи

Черните дрехи, въпреки общото погрешно схващане, изискват много повече грижи от белите. Те губят цвят много бързо. След няколко пранета избеляват и стават сиви. За да избегнете това, когато перете черни дрехи, добавете една супена лъжица смлян черен пипер в барабана. Той ще възвърне яркостта на вашите черни неща.

 

Микровълнова фурна вместо пералня

Белите чорапи са истинско предизвикателство за всяка домакиня. Цапат се буквално за час. И трудно се перат.

Вземете мръсните чорапи, намокрете ги и натъркайте замърсените зони със сапун за пране или обикновен сапун. След това ги поставете в торба с чаша вода. Завържете торбичката и я поставете в микровълновата за две минути. След това развържете и изплакнете чорапите с топла вода. Ще се изненадате как мръсотията ще изчезне още от първия път.