Честито! Настъпи астрономическата пролет

Честито! Настъпи астрономическата пролет

На 20 март в 05:06 часа сутринта българско време започна пролетта в Северното полукълбо, обявиха от НИМХ.

С този момент настъпи дългоочакваното пролетно равноденствие, когато денят и нощта са равни по продължителност. Символичността на този момент е в това, че светлата част на деня започва да нараства, създавайки надежда за нови начала и растеж.

Астрономическата пролет е време на промяна и обновление, когато природата се пробужда от зимния си сън, а животът отново започва да пулсира с енергия. Символиката на пролетта отдавна е вдъхновявала поети, художници и философи, които виждат в нея не само обновление на природата, но и на душата.

Въпреки че календарът отбелязва началото на пролетта на 20 март, датата може да варира между 20-ти и 22-ри март всяка година, поради сложната система на изчисляване на календара и високосните години. Независимо от точната дата, пролетта винаги носи със себе си обещание за свежест, нов живот и възраждане.

Нека този пролетен ден ни напомни за красотата на природата, за възможностите пред нас и за силата на промяната. Нека бъдем вдъхновени от пролетта да се развиваме, да се променяме и да растем, както цветята в полето и дърветата в гората.