В деня на заседанието на Синода на Българската православна църква, град Сливен е свидетел на масови протести пред църковния съвет. Хора от цялата общност излязоха на улиците, изразявайки своето неодобрение и недоволство от спора, свързан с избора на нов митрополит.

Конфликтът възникна след решението на митрополитите да променят правилата за избор, което доведе до обявяване на изборния вот за невалиден. Този ход предизвика сериозни въпроси за легитимността на изборния процес и породи остри протести сред вярващите и обществото.

Според последните данни, от 12-те митрополити, 6 подкрепиха новите правила, докато останалата половина изразиха противоположно мнение.

В момента църковният съвет е на кръстопът, като трябва да вземе решение дали  изборът на новия митрополит на Сливен ще се проведе според новите или старите правила.

Тази критична ситуация подчертава сериозните въпроси за демократичността и легитимността на изборния процес в Българската православна църква. Очаква се в близките дни църковният съвет да вземе решение, което да възстанови доверието на миряните и да осигури справедлив избор на новия митрополит на Сливен.